Категории
Затворник на държавата Затворник на държавата

Затворник на държавата

Автор текст: Джао Дзъян Издателство текст: Изток-Запад
19,00 лв.
+ 57 точки
Сподели
Автор Джао Дзъян
Издателство Изток-Запад
ISBN 9789543216895
Година на издаване 2010
Корица Мека корица
Страници 384
Колко често имате възможност да надникнете зад завесата на една от най-потайните власти в света?

"Затворник на държавата" е първата книга, която дава на читателя поглед отблизо върху скритите механизми на властта в Китай. Това е историята на министър-председателя Джао Дзъян, човекът, който донася либералната промяна в страната си и който в разгара на протестите на "Тянанмън" през 1989 г. се опитва да предотврати кръвопролитието, заради което е лишен от постовете си.

Джао е поставен под домашен арест в дома си. Най-обещаващият проводник на промяната в Китай е изпаднал в немилост заедно с политиката, за която се бори. Прекарва в изолация последните шестнадесет години от живота си до смъртта си през 2005 г. От време на време по някой случаен детайл от живота му излиза наяве: репортаж от игра на голф, снимка на остарялото му лице, промъкнало се в чужбина писмо до китайските ръководители...

Оказва се, че прибързано се твърди, че Джао не е успял да каже последната си дума. Методично той записва на касети мислите и спомените си за някои от най-важните моменти в историята на съвременен Китай. Касетите със записите са изнесени тайно през границата и формират основата на "Затворник на държавата". В този дневник Джао предоставя подробности за смазването на протестите на "Тянанмън", описва хитрините и боричканията, с които китайските лидери си служат в борбата за надмощие, говори за необходимостта Китай да постигне трайна стабилност.

Ако Джао беше оцелял политически - тоест ако твърдата линия не беше надделяла на "Тянанмън", - той може би щеше да успее да насочи китайската политическа система към по-голяма откритост и толерантност...

Все още няма коментари и оценки за този продукт

Вашата оценка? (Най-ниско е 1, а най-високото 5)

Примерен текст за цени за доставка в детайлна страница на продукт, примерен текст за цени за доставка. Примерен текст за цени за доставка в детайлна страница на продукт, примерен текст за цени за доставка. Примерен текст за цени за доставка в детайлна страница на продукт, примерен текст за цени за доставка.

Може да харесате още