Категории
Саломе Саломе

Саломе

Автор: Ерик Валц Издателство: Емас

Пазарна цена: 19,90 лв.

Наша цена: 17,71 лв.

+ 53 точки
Сподели
Автор Ерик Валц
Издателство Емас
ISBN 9789543573318
Година на издаване 2016
Корица мека
Страници 632
Формат 15х22
Език български

Топла южна нощ. Цар Ирод Антипа празнува с юдейските велможи деня на своето рождение. Обвита със седем воала, напред излиза Саломе, неговата доведена дъщеря, за да го поздрави с танца си. Младата жена лети, припада, огъва се и се извива под звуците на неземна музика, а воалите се свличат един след друг, за да остане след последния голо мургавото й тяло. Почти в несвяст от видяното цар Ирод изпълнява единственото й желание - да й поднесе главата на Йоан Кръстител.

Една легенда, която вече две хилядолетия занимава въображението на творци от цял свят. Един образ, станал олицетворение за зловещата сила на фаталната жена.

Но коя е Саломе? Реално съществувала юдейска княгиня, или плод на въображението на древните? През последните десетилетия излизат все повече факти, на базата на които немският писател Ерик Валц е създал своя голям и вълнуващ роман за една високообразована жена и далновидна предводителка на своя народ.

Денят на раждането й преди 2000 години е един от най-тъмните моменти в историята на Юдея. Тогава дядо й, цар Ирод Велики, от страх пред предсказанието, че се е родил враг на царството му, заповядал да убият всички момчета, родени в страната на този ден. Животът на Саломе бил под заплаха още от първия си час.

Но момичето се оказало умно и надраснало връстниците си. Неусетно за околните Саломе се сдобила с недостъпни за една жена знания и обърнала поглед към управлението на царството. Въпреки съпротивата на завистници и интриганти младата жена успяла да се сдобие със собствена провинция – Ашдод, и под нейното управление страната се превърнала в център на науките и изкуствата.

Саломе живяла в неспокойно време, когато господствали строги свещеници и водачи на секти, а насилието било ежедневие. Тайната й любов към гръцкия архитект Тимон представлявала постоянна заплаха като надвиснал Дамоклев меч. Заради Тимон тя допуснала най-голямата грешка в живота си. Разочарована от народа си и прогонена като предателка, пътят й я отвел първо към Рим на цезарите, после обаче тя се завърнала в Свещената земя, където започнала последната битка за короната на Юдея...

 

Все още няма коментари и оценки за този продукт

Вашата оценка? (Най-ниско е 1, а най-високото 5)

Примерен текст за цени за доставка в детайлна страница на продукт, примерен текст за цени за доставка. Примерен текст за цени за доставка в детайлна страница на продукт, примерен текст за цени за доставка. Примерен текст за цени за доставка в детайлна страница на продукт, примерен текст за цени за доставка.

Може да харесате още
Безкрайният пъзел Безкрайният пъзел

Пазарна цена: 22,00 лв.

Наша цена: 19,80 лв.

Голямата игра Голямата игра

Пазарна цена: 15,00 лв.

Наша цена: 13,50 лв.

Последната кашмирска роза Последната кашмирска роза

Пазарна цена: 6,90 лв.

Наша цена: 6,28 лв.

Александър Велики. Убийство във Вавилон Александър Велики. Убийство във Вавилон

Пазарна цена: 8,49 лв.

Наша цена: 8,15 лв.

Американски пътеписи от България през XIX век Американски пътеписи от България през XIX век

Пазарна цена: 6,90 лв.

Наша цена: 6,62 лв.

Историята на Чехия Историята на Чехия

Пазарна цена: 50,00 лв.

Наша цена: 45,50 лв.

Духът на дипломацията Духът на дипломацията

Пазарна цена: 15,00 лв.

Наша цена: 14,40 лв.

Да укротиш вятъра Да укротиш вятъра

Пазарна цена: 8,80 лв.

Наша цена: 8,01 лв.

Дивата хризантема Дивата хризантема

Пазарна цена: 7,80 лв.

Наша цена: 7,10 лв.

Според Мария Магдалена Според Мария Магдалена

Пазарна цена: 11,00 лв.

Наша цена: 10,01 лв.

Абагар и вещиците Абагар и вещиците

Пазарна цена: 3,50 лв.

Наша цена: 3,15 лв.

Именник на българските князе Именник на българските князе

Пазарна цена: 14,00 лв.

Наша цена: 12,46 лв.