Категории
История на войните: Гръко-персийски войни, кн. 4 История на войните: Гръко-персийски войни, кн. 4

История на войните: Гръко-персийски войни, кн. 4

Автор текст: Георги Марков Издателство текст: Millenium
Резюме

За период от близо петдесет години (500 – 449 г.пр.н.е) между Ахеменидската империя и гръцките градове-държави се водят няколко големи военни конфликта. Те са подробно описани в трудовете на гръцки историк Херодот. От едната страна на бойното поле са част от гръцките полиси, водени от Атина и Спарта, а от другата Персийската империя и нейните съюзници, сред които са Тесалия, Тива, Македония и Финикия.


Въстанието на Милет и други градове в Йония срещу персийското владичество поставя началото на войните. Гърците успяват да спечелят няколко големи победи срещу значително превъзхождащите ги персийски сили. Сред тях са поражението, нанесено на Дарий I при Маратон, победите при остров Саламин, при Платея, при нос Микал и при град Саламин. В резултат Персия губи владенията си в Егейско море, по бреговете на Хелеспонт и Босфора и признава политическата независимост на полисите в Мала Азия.

10,00 лв.
+ 30 точки
Сподели
Автор Георги Марков
Издателство Millenium
Поредица История на войните
ISBN 9789545152986
Излиза на 22.05.2015 г.
Година на издаване 2015
Корица мека
Страници 176
Формат 17х23
Език български

Ако искаш мир, готви се за война.

От зората на цивилизацията хората воюват – за територия, за власт, за ресурси, за слава, идеи, вяра. От Херодот, през Сун Дзъ и Макиавели, до Карл фон Клаузевиц и Базил Лидъл Харт великите умове на всяка епоха неуморно търсят разковничето за успешната война. А то е скрито в правилния прочит на историята. Ала историята се пише от победителите и увенчава имената им – Ханибал, Александър Македонски, Наполеон... Затова нека се вгледаме в знаменателните битки и сражения: някои са легендарни – шепа хора разгромяват многочислена армия; други са поучителни – цяла война е изгубена заради фатално забавяне; трети са въпрос на шанс – брилянтна стратегия отстъпва пред обикновена хитрост.

Все още няма коментари и оценки за този продукт

Вашата оценка? (Най-ниско е 1, а най-високото 5)

Примерен текст за цени за доставка в детайлна страница на продукт, примерен текст за цени за доставка. Примерен текст за цени за доставка в детайлна страница на продукт, примерен текст за цени за доставка. Примерен текст за цени за доставка в детайлна страница на продукт, примерен текст за цени за доставка.

Може да харесате още